Naval Ravikant legt goed uit wat de impact van blockchains zal zijn op de wereld

In dit gesprek met Ryan Shae tijdens de BlockStack Summit 2017 geeft investeerder Naval Ravikant een goede uitleg van de mogelijke impact van blockchain technologie op onze samenleving. Hij legt uit hoe blockchain technologie ons een nieuw mechanisme geeft om samenwerking en communities te organiseren, zonder dat we de traditionele grote spelers nog nodig hebben. Hij spreekt de hoop uit dat blockchain technologie jou en mij in staat zal gaan stellen om met elkaar te interacteren zonder afhankelijk te zijn van die paar grote commerciƫle partijen (Google, FaceBook) die nu bepalen hoe het werkt.

Belangrijke punten, waar ik het erg mee eens ben:

  • ICO’s krijgen momenteel een hoop aandacht, maar de echte innovatie zit ‘m in decentralisatie;
  • Die decentralisatie (decentralised Network governance) maakt het mogelijk dat het netwerk bestand is tegen censuur, dat er ruimte os voor open ontwikkelingen (versus closet source) en dat gebruikers hun data zelf in beheer kunnen gaan nemen;
  • Wanneer identiteit, geld, data-opslag en (social) media gedecentraliseerd raken, kan dat fundamentele veranderingen teweeg brengen in onze samenleving.

Tevens refereert Naval aan twee interessante boeken:

  • Sapiens van Yuval Noah Harari, waarin de schrijver beargumenteerd dat de mens als enige in staat is om in flexibel samen te werken in grote aantallen, en dat dat de reden is dat wij (homo sapiens) nu de aarde domineren;
  • The Sovereign Individual, van James Dale Davidson en Lord William Rees-Mogg, waarin gesteld wordt dat de partij die het beste weet hoe hij geweld moet organiseren, bepaalt hoe de samenleving eruit ziet.

 

Author: lykle

Kalm, nieuwsgierig en vastberaden. Stelt de juiste vragen als dagvoorzitter/moderator.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.