Mastodon, een beter alternatief voor Twitter?

Ik was een vroege gebruiker van Twitter, en gebruik het nog steeds met veel plezier. Twitter was een prachtige aanvulling op het volgen van blogs via RSS-feeds. Nog makkelijker, nog sneller. Twitter heeft me toegang verschaft tot ontzettend veel informatie en inspiratie, en doet dat nog steeds. Maar er is ook wel wat op Twitter aan te merken: de onafzienbare stroom informatie, de spam-berichten, de hysterie rondom gebeurtenissen. Er is wel eens gezegd dat Twitter vooral nuttig is in de eerste vijf minuten na een bijzondere gebeurtenis, en daarna alleen maar bijdraagt aan grotere verwarring en ondoorzichtigheid. Hoe zat het nou?

Ik hoor ook mensen mopperen op de advertenties, en hoe de replies werken, en steeds vaker hoor ik ook mensen klagen dat ze sommige tweets helemaal niet kunnen zien. Al die dingen maak ik geloof ik niet mee, mogelijk doordat ik al jaren Twitter gebruik via een app: Tweetbot. Dikke aanrader overigens.

Een alternatief voor Twitter: Mastodon

Zes maanden geleden begon Eugen Rochko te werken aan een alternatief voor Twitter. Iets dat zou werken zonder advertenties, betere bescherming zou bieden tegen spam en lastiggevallen worden, en iets dat niet op één enkele centrale server in beheer van een commerciële partij zou werken, maar gedistribueerd en open source. Hier omschrijft hij mooi waarom en hoe:

Learning from Twitters mistakes

Quartz heeft een mooi artikel geschreven waarin precies uitgelegd wordt hoe Mastodon (op dit moment, de software is in ontwikkeling) werkt:

https://qz.com/951078/the-complete-guide-to-using-mastodon-the-twitter-twtr-alternative/

Een Groninger instance voor de Digital City

Ik ben wel geïnteresseerd in decentrale ontwikkelingen. Eerder stapte ik al op bij Facebook, en compaan Ronald schreef al eerder mooi op wat er niet zo fijn is aan wereldwijde corporate platforms. Dus eerder deze week trok ik de stoute schoenen aan en vroeg op Twitter wie er wilde helpen met een Groningse instance voor Mastodon.

En de rest is geschiedenis 🙂 Er is nu een Groninger Instance van Mastodon, waarmee we zowel het lokale/regionale netwerk van innovator met elkaar kunnen verbinden, alswel ‘Tooters’ van over de hele wereld met elkaar in verbinding brengen. Zonder commercie, zonder Ads, en hopelijk met zo min mogelijk spam en lastigvallen. Veel plezier!

 

Ga naar mastodon.groningendigitalcity.com om je aan te melden en mee te doen!.

 

Author: lykle

Kalm, nieuwsgierig en vastberaden. Stelt de juiste vragen als dagvoorzitter/moderator.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.