De tijd, die vliegt

Sinds Corona was het hier stil. Het leven met jonge kinderen was dermate alomvattend, dat het van posten niet echt meer kwam. En op momenten dat de inspiratie zich aandiende, werden ze meteen gedwarsboomd door Grootse Plannen, die ervoor zorgden dat de moed me in de schoenen zakte.

Maar het is simpel genoeg: kleine stapjes maken, acties met resultaat, en dan komt van het een het ander.

Ik verhuisde mijn Mastodon-account naar mijn eigen domein, en wisselde van mail-provider. Ik gebruikte twee jaar lang een Fairphone, met /e/OS, om te kijken hoe dat was (en omdat ik de plannen van Apple om client side scanning te gaan doen niet ok vond).

Dat was overigens best interessant. Ik vind de Fairphone een mooi product, en zou willen dat meer smartphones en computers zo werden gemaakt. /e/OS was echter best spartaans. Ik bleek toch wel veel behoefte te hebben aan het gemak en de lol van allerlei apps, en daarmee kwam ik toch weer een beetje in de invloedsfeer van Google. En erg typisch, lang niet alle bank-apps deden het goed, en ook DigiD werkte eerst niet. Toen ik vervolgens switchte naar FairPhoneOS (dat een meer reguliere versie van Android is), zal ik volledig in de wereld van Google, en was ik voor mijn eigen gevoel van de regen in de drup geraakt.

En toen kwam begin dit jaar het bericht dat Apple dat hele idee van client side scanning los liet, en voelde ik het trekken. Het gemak van het OS waar ik ondertussen mee vergroeid was. Dus ik ben weer helemaal terug in het Apple-kamp. En ik wisselde weer van mail-provider, want ik moet eerlijk zijn: het is hartstikke leuk dat ProtonMail mij mail versleutelt, maar met wie mail ik nog dat soort belangrijke en gevoelige info? Met niemand. En ook daar was er frictie, want ProtonMail had een ProtonMailBridge-app nodig op MacOS, en op iOS wilde het alleen in een eigen app, net als de agenda van Proton. Allemaal nobel, maar best wel gedoe.

Sinds vanochtend zitten mijn mail en calender bij FastMail, en kan ik mijn mail en calender dus weer gewoon openen met Apple Mail en Apple Calendar, zowel op mijn Mac als op mijn iPhone. Het voelt nu al allemaal lichter.

Author: lykle

Kalm, nieuwsgierig en vastberaden. Stelt de juiste vragen als dagvoorzitter/moderator.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.